23948sdkhjf

Växjö: Hälften som byggs ska vara träbaserat

Kommunen satsar på att bli Europaledande i hållbart byggande
År 2020 ska hälften av allt som byggs i kommunal regi i Växjö vara träbaserat. Detta som ett led i Växjös ambition att vara ledande i Europa inom hållbart byggande. Under gårdagen antog kommunfullmäktige en reviderad träbyggnadsstrategi som flyttar fram Växjös position ytterligare. Det framkommer av ett pressmeddelande.

– Vi vill verkligen vara i frontlinjen när det gäller byggande med klimatsmarta metoder och leva upp till målsättningen om att växla över till fossilfri tillämpning i allt vi gör, säger Catharina Winberg (M), styrelseordförande för Växjö Kommunföretag AB.

I Växjö har hundratals bostäder i flerbostadshus med trästommar redan uppförts, och redan idag utgör träbaserade byggsystem cirka 40 procent av det som byggs i kommunens regi. Växjös ambitioner fungerar redan idag som förebild för Sveriges och Europas övergång till nya, klimatsmarta byggsystem.

En av de avgörande fördelarna med ökat träbyggande speglas genom devisen ”Landet bygger staden”, som betyder att en större del av byggprocessen flyttas från traditionellt platsbyggande till en industriell miljö som oftast finns belägen i mindre orter i regionalpolitiskt känsliga delar av landet. Det betyder ökad rationalitet och klimatsäkerhet. Och att arbetstillfällen skapas där de verkligen behövs.

– Jag är övertygad om att träbyggandet i Växjö ökar genom den reviderade träbyggnadsstrategin. Ett ökat fokus på koldioxidutsläpp och miljöpåverkan under byggnadernas hela livscykel kommer ge mer träbyggnation. Utvecklingen sker också utifrån träbyggnadsteknikens systemfördelar, jag tänker bland annat på korta och kostnadseffektiva byggtider, färre byggfel genom ökad industriell byggteknik och förstås radikalt minskade utsläpp av växthusgaser, säger Catharina Winberg.

Igår antogs den reviderade träbyggnadsstrategin som innebär att Växjö tar nya kliv framåt för svenskt och internationellt träbyggande. Motiven handlar alltså i hög grad om att se till klimatpåverkan under hela livscykeln och att Växjö vill vara en motor i utvecklingen till en helt ny byggprocess, som baseras på en ny, modern industriell byggteknik.

Utgångspunkten för ”Träbyggnadsstrategi 2018 (Växjö – Europas första moderna trästad)” är de erfarenheter som gjorts genom strategin Mer trä i byggandet 2005 och Växjö – Den moderna trästaden 2013, båda antagna av kommunfullmäktige respektive år. Strategin ska följa andra beslutsdokument, målbeskrivningar och program. Trähusbyggandet ska ses som en del i målet om ett fossilfritt Växjö 2030, antaget av kommunfullmäktige 2014, liksom Energiplanen, antagen 2016 om effektiv energianvändning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359