23948sdkhjf

Södra sågar med vinst

Ny struktur ger positiv effekt

Södra redovisar ett fortsatt starkt rörelseresultat för tredje kvartalet 2018 om 1 277 miljoner kronor. Samtliga affärsområden presterade mycket goda resultat och marknadsläget för skogsprodukter ser fortsatt ljust ut den närmaste tiden.

Nettoomsättningen det tredje kvartalet ökade med 22 procent, liksom rörelsemarginalen.

För årets första nio månader uppgick rörelseresultatet till 3 533 miljoner kronor jämfört med 1 388 för förra året, ett niomånadersresultat som Södra betecknar som mycket starkt. Ett starkt kassaflöde och god likviditet stärkte Södras finansiella situation påtagligt. Soliditeten ökade från 55 till 59 procent.

– Resultatet för tredje kvartalet är mycket tillfredsställande, inte minst mot bakgrund av de utmaningar som extrem väderlek i sommar inneburit för virkesflöden och produktion, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.

– De senaste årens omfattande investeringsprogram och omstruktureringar har legat tidsmässigt rätt och Södras produktionsanläggningar är nu mer konkurrenskraftiga. Efterfrågan på sågade och förädlade trävaror var god och bedöms vara stark ännu ett tag, säger Lars Idermark, som också konstaterar att investeringarna vid anläggningen för produktion av CLT (KL-trä) och byggandet av biometanolanläggningen i Mönsterås går enligt företaget planenligt.

Affärsområdet Södra Woods rörelseresultat för perioden uppgick till 162 miljoner kronor, vilket avspeglar den fortsatt goda prisnivån på sågade trävaror men visar enligt Södra även på en fortsatt positiv påverkan av det pågående omstruktureringsarbetet. Resultatet omfattar från och med andra kvartalet enbart sågverksrörelsen då interiörverksamheten i stort sett avvecklats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109