23948sdkhjf

White träskolar arkitekter

Tredje tillfälle i vår

White är en av de stora arkitektbyråer som har satsat allra mest på trä de senaste åren. Den stora arkitektbyrån satsar brett och långsiktigt på att stödja träarkitektur, bland annat med en träskola för sina anställda.

– Vi vill göra arkitekterna bekväma med trä, säger Pi Ekblom som ansvarar för träsatsningen vid White.

Träskolan genomfördes första gången den 22 mars i år på White i Stockholm med 45 deltagare. Bland föreläsarna fanns medarbetare i företaget, men även experter från Rise, Folkhem med flera.

– Intresset var väldigt stort, det var inte alls svårt att fylla platserna, konstaterar Pi Ekblom.

Efter denna första skola har man även hållit en hos White i Göteborg, och planerar nu för en ny omgång i Stockholm i vår. Tillsammans med kollegan Emelie Westergren har Pi Ekblom även sammanställt materialet till ett kompendium.

– Målet är att göra arkitekter och ingenjörer bekväma med att prata om träbyggnad med kunder och samarbetspartners, säger Pi Ekblom. Det kan handla om byggnadstekniska frågor, kunskaper om genomförda projekt med trä och detaljfrågor kring träets egenskaper eller ytbehandling. Det är viktigt för att öka antalet träprojekt att våra arkitekter kan ta en diskussion om till exempel brandfrågan, och att de kan hänvisa till både forskning och praktisk erfarenhet i olika frågor.

Vid Stora Trähus i mitten av oktober framhöll Pi Ekblom att trä kräver sin egen arkitektur.

– Det räcker inte att ”översätta” ett betongprojekt till trä. Trä behöver sin egen gestaltning.

Pi Ekblom beskriver sin egen roll inom White som att ”dra in kunskaper om trä i huset och sprida dem”.

– Det finns otroligt mycket kunskap om träbyggande att ta del av. Träbyggande har ju funnits väldigt länge, och i dag finns också mycket ny kunskap och nya material som CLT. Men det får inte bli bara CLT, det finns många andra lösningar också. Och det är viktigt att lära ut skillnader och möjligheter i tekniska frågor, trä går ju till exempel att bearbeta med handverktyg på ett helt annat sätt än andra material. Trä har på många sätt en inbyggd ”smartness” som vi behöver lära oss att använda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094