23948sdkhjf

80 miljoner kronor för nytt hyvleri

SCA Wood har invigt sitt nya hyvleri på Tunadal
I slutet av oktober invigde SCA Wood sitt nya hyvleri på Tunadal. Några av fördelarna med det nya hyvleriet är att det har ett nytt råvaruintag, ny klyvlinje och ny paketeringslinje för att öka effektiviteten.

I dag produceras ytterpanel, reglar och underlagsspontluckor på hyvleriet i Tunadal och framöver kommer ytterpanel vara en av huvudprodukterna.

– Vi har även ett måleri där vi målar ytterpanelerna. Vi använder oss enbart av granar som växter här i Mellannorrland. De har lagom årsringar och hyfsat små kvistar som lämpar sig väl till just ytterpaneler, säger Anna Schönström, platschef Tunadals hyvleri, till Skog Supply.

För två år sedan gjordes en investering på en halv miljard i Tundals sågverk. Anna Schönström förklarar att det därför är en naturligt följd att man nu investerar i hyvleriet som ligger precis intill.

– Vi har en stark skogsnäring här i mellersta Sverige med bra råvaror och en stark kundkrets som vill köpa varor på den svenska byggmarknaden, säger hon.

Satsningen kommer att leda till att företaget mer än fördubblar sin kapacitet.

Enligt Anna Schönström är det nya hyvleriet en viktig milstolpe både för Tunadals och SCAs utveckling. Den tidigare bandsågen har bytts ut mot en klyvhyvel vilket ger en mer homogen yta.

Det gör så att färgen fäster bättre och att det blir mindre spill.

Restprodukterna i processen blir till pellets som sedan går tillbaka till SCAs kretslopp i form av värme vid Ortvikens och Östrands bruk.

– Detta går i linje med vårt hållbarhetsarbete, säger Anna Schönström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084