23948sdkhjf

Derome flyttar Kiruna

Bygger trähus i ny bebyggelse

Derome blir en del av flytten av Kiruna och Malmberget. Nu är det klart med ett ramavtal mellan Derome och LKAB som driver samhällsomvandlingen i de två kommunerna.

När två samhällen ska förflyttas berör det alla som lever i närområdet och omkring 10 000 personer kommer att flytta till nya bostäder. Derome har fått uppdraget att vara en del i det omfattande byggandet. Dels genom att bygga flerbostadshus, men även genom villor via systerbolaget A-hus.

För att gruvbrytningen ska kunna fortgå som planerat måste förflyttningen av Kiruna och Malmberget genomföras inom rätt tidsram. Korta byggtider är viktigt med tanke på klimatet i norr, där vintrarna kan vara långa. Volymhustekniken gör byggtiderna korta, och Derome kan dessutom leverera både enfamiljshus och bostadsrätt eller hyresrätt.

Som avtalet är utformat kommer Derome i ett första steg att leverera villor och hyresrätter. En av Deromes tre volymhusfabriker ligger strax utanför Skellefteå, vilket gör att det geografiska läget är fördelaktigt.

Flytten av de två orterna har redan påbörjats och totalt kommer cirka 5000 bostäder, varav 500 villor, att flyttas de närmaste 15 åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109