23948sdkhjf

Byggstarten närmar sig

Hagastaden får stora trähus

Efter mer än fem år av planer och förhoppningar är det snart dags: I januari nästa år är det byggstart för fyra bostadshus helt i trä intill nya Norra Stationsparken. Drygt 230 bostadsrätter ryms i kvarteret som byggs på överdäckningen av E4/E20.

– Det var hundra år sedan känns det som och den tomten vi ska bygga på nu är inte samma som planen var då, säger Anna Ervast Öberg, projektchef på Folkhem i en intervju med lokaltidningen Vi i Vasastan.

Nu är planen att bygga fyra hus i två kvarter ovanpå tunnlarna för överdäckningarna av E4/E20 och Värtabanan, intill kommande Norra Stationsparken. Byggnaderna, som byggs i massivträ, ska innehålla 234 bostadsrätter och publika lokaler i bottenvåningarna.

– Detta blir Stockholms första stora trähusprojekt och i sin omfattning ett av de största i världen. Vi fick markanvisningen 2016 och det är en komplicerad tomt som vi har utrett noggrant sedan dess, säger Anna Ervast Öberg till Vi i Vasastan.

Byggstart planeras till januari efter stadens beslut om exploatering och bygglov.

– Först kommer vi att göra en rejält komplicerad grundläggning, sedan ska staden göra gatorna, innan vi kan börja bygga våra trähus. Det är begränsat hur mycket last vi får ha på tunnlarna, säger Anna Ervast Öberg och fortsätter:

– Trä väger ungefär en fjärdedel av betong. Vi har modellerat upp och sett till att vi använder hela vår byggrätt och då klarar vi precis lastförutsättningarna. Nu är vårt högsta hus 13 våningar, om vi hade byggt ett "vanligt betonghus" hade det blivit fyra våningar högt. Då trä är vårt enda förnyelsebara byggmaterial kan vi erbjuda stockholmarna två kvarter fulla med bostäder som byggs med begränsad påverkan på klimatet och i naturliga material.

De första boende beräknas att kunna flytta in 2021, men redan under 2019 kommer bestäder att börja marknadsföras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093