23948sdkhjf

Södra utvecklar biprodukter

Pellets till energi och hästar

Ny pelletsfabrik i Långasjö

Södra har investerat i en ny pelletsfabrik vid sågverket i Långasjö. Investeringen är på 20 miljoner kronor och kommer att öka produktionen av pellets med 10 000 ton. Efter en intrimningsperiod går den allra första leveransen under vecka 7.

- Svensk små- och mellanstor industri satsar på pellets, säger Fredrik Tärneberg, försäljningschef för energiprodukter på Södra.

För att möta efterfrågan på pellets har Södra sedan i våras byggt en ny pelletsfabrik i Långasjö som stod klar vid årsskiftet. går den allra första pelletsleveransen under vecka 7.

Efterfrågan kommer främst från svensk industri som ersätter olja med pellets. Pellets värmer som olja och är direkt utbytbar mot olja. Ett annat nytt användningsområde och den nya "innegrejen" i hästkretsar är att använda pellets som strö i hästboxar.

– Tidigare användes halm, som sedan spreds på åkrar. Det får man inte göra längre utan halmen måste deponeras och då blir andra lösningar intressanta. Vår pellets görs på 100 procent gran och utan tillsatser, vilken gör den ypperlig att använda som strö. Vi ser också att pelletskaminer kommer allt mer, säger Fredrik Tärneberg.

I dagarna medverkar Södra på den årliga konferensen Nordic Pellets i Varberg, där 100 nationella och internationella representanter från producenter och användare av pellets deltar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109