23948sdkhjf

Bergs Timber stänger två sågverk

Bergs Timber meddelar att sågverket Broakulla utanför Emmaboda stänger. Även sågverket Savi i Estland, kommer att stängas under året.

Orsaken till nedläggningen är att Bergs ska spara miljoner. Nedläggningarna beräknas ge en beräknad årlig resultatförbättring på 20-25 miljoner kronor.

Detta framgår i Bergs i bokslutskommunikén. Där visas också att räkenskapsåret har ändrats från 1 september-31 augusti till kalenderår. Det senaste räkenskapsåret har därmed förlängts till den 31 december 2018 och omfattar 16 månader.

Rörelseresultatet för det förlängda räkenskapsåret uppgick till 229 (55) miljoner kronor, vilket motsvarar en rörelsemarginal om 7,6 (3,3) procent. Rörelseresultatet för de sista fyra månaderna av räkenskapsåret, 1 september-31 december 2018, uppgick till 70 (18) miljoner kronor.

Under 2018 investerade Bergs Timber cirka 200 miljoner kronor i sina olika enheter. Den enskilt största investeringen var på sågverket i Lettland, Vika Wood, där en sorteringsanläggning för trä installerades.

– De företag som vi förvärvade från Norvik under 2018 är nu helt integrerade i Bergs Timber. Efter förvärvet har Bergs Timber en bättre riskallokering med produktion i både SEK och EUR samt en ökad andel förädlade produkter. Efter förvärvet har vi utvärderat våra olika bolag och enheter. Vi har beslutat att investera i vår hamn i England och vår distributionsverksamhet. Vårt lettiska träbearbetningsföretag Byko Lat har en bra position på sina nuvarande marknader och vi har identifierat nya marknader för ytterligare expansion, inte minst den svenska, säger Peter Nilsson, vd och koncernchef på Bergs Timber, i en skriftlig kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094