23948sdkhjf

Byggindustrin måste utveckla produktivitet

Industriarbetsgivarnas vd vill att branschen tar ansvar

Bostadsbyggandet trängs av hårdare kreditbedömningar och amorteringskrav. Men Kerstin Hallsten, chefsekonom vid Industriarbetsgivarna, menar att marknaden kan hantera den situationen genom att man bättre anpassar sig till efterfrågan och bygger annorlunda.

– Det finns ju fortfarande en underliggande efterfrågan på bostäder, men efter prisdämpningen 2017 har intresset för investeringar sjunkit.

Industriarbetsgivarnas vd, Per Hidesten, håller med.

– Många av våra medlemsföretag, som sågverk och producenter av byggmaterial och byggkomponenter, är ju beroende av att byggbranschen utvecklas positivt. Hela den kedjan behöver utveckla sin produktivitet. I dag investerar man mest i den skogsbaserade industrin, men även byggbranschen behöver ta ansvar för att förbättra sin produktivitet.

Det var vid en presskonferens om konjunkturen som Per Hidesten och Kerstin Hallsten även kommenterade byggbranschen. I det globala perspektivet oroar både Brexit, Trump och Turkiet, men även brister i svensk industri vad gäller bland annat rekrytering och investeringar i produktivitet och kapacitet.

-- Vi behöver också arbeta vidare med ökad flexibilitet vad gäller arbetstider i näringslivet, menade Per Hidesten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14