23948sdkhjf

Klimatneutral färdplan på väg

Träbyggandet börjar hända i byggbolag och kommuner

Vid ett möte med Tränätverk A, nätverket för träintresserade arkitekter, framhöll Carl Wangel, Träbyggnadskansliet, att träbyggandet nu början sätta sig på allvar hos de stora byggbolagen.

– Det börjar hända saker, byggföretagen har förstått att träbyggandet ger fördelar.

Carl Wangel menade att byggföretagen uppskattar den moderna byggtekniken med hög prefabriceringsgrad och färre problem med arbetsmiljö på byggena.

– Det är viktigt att vi försöker ge hela bilden av ett modernt sätt att bygga till både företag och politiker. Vi bör också notera att vi kommer att ha fyra CLT/KL-träfabriker inom kort, mot en enda för något år sedan.

Det led som framför allt riskerar att bromsa utvecklingen är enligt Carl Wangel kapacitet och kunskaper i plan- och entreprenörsledet.

– Här kan SMEn bli en nyckel, tillsammans med de kommuner som aktivt driver utvecklingen för mer trä i byggandet.

Ett annat hinder kan vara ovetenskapliga uppgifter om skogsbruk, trä och andra material som sprids men som helt enkelt inte är sanna.

– Det är viktigt att vi lär oss tillräckligt för att kunna avslöja sådana uppgifter, och att vi kan prata om trä och träbyggande med rätt förutsättningar.

Man bör inte begränsa sig till att tala om bostadsbyggande, menade Carl Wangel. Målet är att Sverige år 2025 ska kunna bygga hälften av flerfamiljshus i trä, men även så mycket som 35 procent v övrigt byggande.

Carl Wangel kom direkt från Malmö, där han diskuterat fossilfri framtid med politiker och näringsliv. I mitten av maj ska man publicera en färdplan för klimatneutral byggsektor.

– Det här händer över hela landet just nu!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11