23948sdkhjf

Bygg klimatsmart i massivt trä!

Nocks vd uppmanar Örebro

Örjan Landström, vd för Nock Massiva Trähus och Olle Knaust, styrelseordförande för Nock Massiva Trähus, skriver i en debattartikel i Nerikes Allehanda att Örebro läns kommuner genom att ta fram strategier för ökat bostadsbyggande i trä kan lösa bostadskrisen utan att förvärra klimatkrisen. Vi citerar delar ur inlägget:

"Traditionella byggmetoder skapar långa ledtider och stora klimatutsläpp. Regeringen vill att bostadsbyggandet blir snabbare, billigare och mer hållbart.

Örebro läns kommuner kan bidra till det genom att tydligt främja byggandet av klimatsmarta hyresrätter i massivt trä.

År 2017 blev vi 10 miljoner invånare i Sverige, 33 år tidigare än SCB:s prognos från 2002, och enligt Boverket råder det bostadsbrist i åtta av tolv kommuner i Örebro län. Vi har en historiskt stor bostadsskuld som har pågått sedan 1990-talets kris, det vill säga vi har byggt alldeles för lite bostäder i Sverige under de senaste 25 åren.

Samtidigt står byggsektorn för hela 20 procent av Sveriges samlade klimatutsläpp. Det är ohållbart om vi ska kunna leva upp till klimatmålet om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Massiva träbyggnader fungerar som en koldioxidsänka, speciellt i kombination med ett aktivt skogsbruk. Tack vare en modern industriell byggprocess har massiva trähus dessutom en mycket kortare produktionstid än jämförbara byggnader i betong", skiver Landström och Knaust vidare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11