23948sdkhjf

Bergs Timber litar på växande marknad

Ökar sin förädlingsdel

Mycket av Bergs nyckeltal vid halvårssummeringen hänger samman med gruppens snabba expansion. Tillkomsten av nya delar av koncernen påverkar både omsättning och resultat.

Bergs vd Peter Nilsson konstaterar att konsumtionen av sågade trävaror är fortsatt på en hög nivå.

Trots detta har priset fortsatt att sjunka under andra kvartalet, främst till följd av ökad produktion från de granbarkborreskadade skogarna i Centraleuropa. Det faktum att ingen vet hur stora volymer av insektsskadat timmer som kan förväntas, skapar en osäkerhet i marknaden. Det skadade timret resulterar i produkter av låg kvalitet, för vilka stora prissänkningar har skett. Priserna för högkvalitativt virke av gran och tall är mer stabila, även om det även för dessa har varit betydande prissänkningar, framför allt i länder som Storbritannien och USA, båda viktiga marknader för Bergs Timber.

Peter Nilsson menar att marknadsutsikterna för sågat grantimmer fortsätter att vara osäkra för andra halvåret.

– Vi förväntar oss en mindre utsatt marknad för furuprodukter än för granprodukter, vilket även gäller för våra biprodukter. Råvarupriset har minskat med 3-10 procent för andra halvåret och kommer gradvis och delvis kompensera för de lägre försäljningspriserna. Marknaden för vidareförädlade varor förväntas vara fortsatt god. Vi arbetar hårt med att öka produktionen av våra mer lönsamma produkter inom vidareförädlingen. Under andra hälften av året kommer den nya husfabriken i Byko-Lat i Lettland tas i drift. Det kommer även att möjliggöra en ökning av produktionen av fönster och dörrar. Marknaden för trädgårdsprodukter är fortsatt god. Det är glädjande att se att lönsamheten för vidareförädlingsaffären är god och bidar till att uppnå mer stabila marginaler för Bergs Timber.

Produktionen på det svenska sågverket i Broakulla upphörde i juli. Samtidigt gick sågverket i Savi i Estland ned till ett skift och produktionen kommer att upphöra helt i december, förändringar som förväntas få en positiv effekt på resultatet för andra halvåret.

Förvärvet av Fågelfors Hyvleri AB slutfördes och ingår som en del av Bergs Timber AB sedan den 27 juni. Förvärvet innebär bland annat en hyvlingskapacitet på 35 000 kubikmeter, vilket framhålls som en del av företagets plan för att öka Bergs Timbers vidareförädling och bredd.


Under det andra kvartalet av 2019 har resultatet för sågverken minskat betydligt.

Detta förändrar dock inte vår positiva syn på medel och lång sikt, säger Peter Nilsson. Efterfrågan på trä som ett förnyelsebart och effektivt byggmaterial ökar. Detta ger nya möjligheter för företag i vår bransch att växa och skapa nya lönsamma affärsmodeller.

Vi tror att dagens situation för sågverken, tillsammans med ett ökat intresse för vår bransch, kommer att resultera i ytterligare konsolidering och skapandet av större trävaruföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079