23948sdkhjf

Byggmaterial går bra

Ökning första halvåret

Byggmaterialindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 2,8 procent under det andra kvartalet 2019 jämfört med samma kvartal 2018. 

En effekt av att påsken flyttade från andra till första kvartalet från förra året bidrog positivt till första kvartalet och negativt till det andra. Totalt landade den ackumulerade tillväxten för första halvåret på 4,2 procent.

Västra Sverige var, liksom under det första kvartalet, den region som växte starkast under perioden. Skivmaterial, Tryckimpregnerat virke och Trävaror var de tre kategorier som bidrog mest till branschens tillväxt. Dessa tre produktkategorier står för en femtedel av branschens omsättning men stod för drygt en tredjedel av tillväxten under det andra kvartalet.

– Branschen gläds åt att försäljningstillväxten fortsatte under det andra kvartalet även om maj och juni som är viktiga försäljningsmånader hade något svagare utveckling, säger Monica Björk, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

– Byggmaterialhandeln fortsätter att gynnas av det ekonomiskt gynnsamma läget. Hushållens renoveringar, ombyggnationer och andra ROT-projekt går exempelvis på högvarv, vilket är positivt för branschen, avslutar Monica Björk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125