23948sdkhjf

Myndigheter ska punktmarkera målvakter

Näringsförbud införs snabbt

Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden siktar nu på målvakterna i den organiserade ekonomiska brottsligheten, skriver Dagens Nyheter. 

Målvakter förekommer frekvent i kriminella bolag, inte minst inom byggbranschen.

Det innebär att andra personers identitet nyttjas i bolagen och att de verkliga representanterna kan verka i det dolda. Ideligen genom långa kedjor av brott i många företag på samma gång.

Från och med i höst slår Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden in på en ny väg för att få bort målvakterna som redskap för de grovt kriminella.

– Reglerna som finns för att meddela näringsförbud har inte utnyttjats fullt ut som det ser ut i dag. Man har som regel yrkat på näringsförbud i samband med att åtal väcks för grova ekonomiska brott.

- Men eftersom det inte alltid är så att målvakterna åtalas för brott eller för så allvarliga brott att näringsförbud blir aktuellt, kan de fortsätta användas i andra bolag, säger Per Hedman, vice överåklagare på Ekobrottsmyndigheten, till Dagen Nyheter.

Den nya strategin går ut på att målvakterna snabbt ska kunna meddelas näringsförbud, även om de inte åtalas för brott, vilket är ett helt nytt sätt arbeta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.13