23948sdkhjf

Datorstöd ger ny byggindustri

Träbyggandet blir unikt med Industri 4.0

Inom några år kan vi få ett träbyggande som utnyttjar materialets egna egenskaper bättre, som delvis ersätter stora maskiner med avancerad mjukvara och robotar, och som skapar unika byggnader. Tekniken finns och fungerar. Frågan är hur marknaden tar emot den.

Industri 4.0 handlar till stor del om att använda information och data bättre. Maskiner ska kunna tala med varandra längst produktionslinjer och värdekedjor.

Nu håller denna idé på att slå rot på allvar inom träbyggandet. Genom att använda data om träets egenskaper i avancerad mjukvara kan standardiserade träkomponenter sättas samman till unika konstruktioner som är både vackra och funktionella.

– Det är länge sedan någon gjorde som när man byggde Vasaskeppet, säger Jonas Runberger, arkitekt hos White. Då gick man ut i ekskogen och letade efter lämpliga former för olika delar på skeppet. I dag kan vi ta hjälp av datorer för att åstadkomma något liknande. Det ger oss möjligheter att utnyttja råvaran mer effektivt och samtidigt ge möjlighet till nya arkitektoniska uttryck.

Jonas Runberger medverkar vid Stora Trähus, där han berättar om framtidens träarkitektur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219