23948sdkhjf

Furusågningen i Braviken bromsar in

Fokus flyttas mot gran och USA

Svåra angrepp av barkborre gör att Holmen Skog tillfälligt stoppar sågningen av tall i Braviken för att istället såga gran. Fokus för produktionen är USA-marknaden.

Holmen har via satellit, granskat barkborreangreppen och konstaterar att skadorna är värre än förra året. 

- Ur ett marknadsperspektiv med höga lager borde trenden vara att dra ner produktionen, men nu handlar det om att knäcka granbarkborreangreppen och rädda granskogen för framtiden, säger Andreas Rastbäck affärschef Holmen Skog och tillägger;

- Vi behöver tillsammans med alla skogsägare hjälpas åt att driva en aktiv inventering samt öka insatserna i de skogar där angreppen pågår. 

Den högre andelen gran i produktionen gör USA-marknaden högintressant för Holmen Timber som ökar volymerna dit. 

- Vi kan konstatera att vi har svårt att få avsättning för alla granprodukter i Europa så därför börjar vi sälja till USA. Det är en stor marknad och vi ser goda möjligheter att avsätta en del av vår volym där. Konkret innebär detta att vi temporärt slutar såga tall och inför ett gransortiment med andra längder anpassade för USA, säger Johan Padel vd för Holmen Timber.

- Vi har tidigare genomfört provleveranser dit och känner marknaden bra. Nu kommer vi att växla upp i större skala. Dessutom finns avsättningsmöjligheter för timmer som även har viss mängd blånad som annars hade blivit barrmassaved, tillägger Johan Padel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078