23948sdkhjf

Högre prislapp för kulturhus i trä

Svåra vintrar kan fördyra ytterligare

Mark- och anläggningsarbetet har bidragit till att det pågående kulturhusbygget i Skellefteå blivit dyrare. Kostnadsprognosen har reviderats med en procent och Skellefteå kommun ska nu betala nio miljoner kronor mer än vad som ursprungligen beräknats då marken visat sig vara svårare att bygga på.

– Vi fick en tuff start då markförhållandena visade sig vara betydligt sämre än vad den geotekniska undersökningen visat, förklarar Håkan Högdahl, byggprojektledare på Skellefteå kommun.

Ett och ett halvt år återstår av byggtiden vilket innebär möjligheter att minska kostnader och komma i fas med budget. Men den det finns också risker, bland annat att projektet ska genomgå två vintrar. Och just nu pekar alltså projektets slutkostnadsprognos på en avvikelse på nio miljoner kronor. 

Enligt inblandade parter har det faktum att byggnaden är unik och komplex inneburit att riskantaganden kopplade till teknik och konstruktion inte varit tillräckliga, något som lett till högre kostnader.

–Just nu ligger vi drygt en vecka efter tidsplan. Det är viktigt att vi kan arbeta in den tiden för att det inte ska tillkomma kostnader. Vi ser också risker kopplade till väder och vind. I februari ska vi lyfta på plats färdiga hotellmoduler. Får vi mycket blåst och snö kan vi kanske inte montera alla dagar, säger Håkan Högdahl.

I början av veckan tog nämnden för Support och lokaler i Skellefteå beslut om att ta fram en handlingsplan för att komma ner i nollresultat. 

Huset är ritat av White Arkitekter, entrepenör är Hent Sverige och träleverantör Martinssons Byggsystem.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.115