23948sdkhjf

Digitala verktyg kan halvera byggpriserna

Bättre projektplanering viktigt

Genom digitala verktyg och bättre projektplanering kan byggkostnaderna minska med hela 50 procent.

Det visar delresultat från projektet Bygg 4.0, där bland andra Sveriges Allmännytta och medlemsföretaget Örebrobostäder ingår.

– Genom att först rita färdigt huset i minsta detalj och sedan provbygga i 3D kan vi verkligen pressa byggpriserna, säger Jonas Högset, chef för fastighets- och boendeenheten på Sveriges Allmännytta.

I våras slog en rapport från Sveriges Allmännytta fast att byggpriserna ökat med 48 procent på tre år.

Samtidigt visar flera rapporter, bland annat från Boverket, att just byggbranschen ligger långt efter andra branscher när det kommer till produktivitet.

Enligt en rapport från branschorganisationen Installatörsföretagen använder en rörmokare under en arbetsdag endast en sjättedel av tiden till kvalificerat arbete.

Resten av tiden går till att vänta på material, att andra ska utföra arbete eller till städning.

Projektet Bygg 4.0 har som mål att förbättra produktiviteten i byggbranschen. Genom att inspireras av de digitala verktyg och arbetssätt som används inom varvsindustrin har projektet tagit fram en ny arbetsform, som kallas Bygg 4.0 Projektering.

– Det handlar både om att ändra arbetssätt och att använda de digitala verktyg som finns tillgängliga. Då kan vi verkligen få till en produktivitetsförbättring i byggbranschen. Digitala verktyg i sig själva kommer däremot ge ganska lite mervärde, säger Lars Albinsson, projektledare för Bygg 4.0.

Bygg 4.0 Projektering består i huvudsak av tre principer:

1. Rita klart in i minsta detalj först innan man börjar bygga. 

2. Provbygg i 3D. 

3. Använd en systemmiljö där olika verktyg arbetar i realtid mot en gemensam databas. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078