23948sdkhjf

”Barkborreangreppen är som en brand”

Snabbt avverka angripet räddning

Sören Petersson, vd tillika affärsområdeschef för skogen på Holmen, var en av deltagarna när Skogsindustrierna bjöd in till Virkesforum nyligen.

NTT Såg & Trä fick en intervju med honom.

- Vi var flera inom skogsnäringen som gjorde en resa till Tjeckien i våras och jag blev väldigt oroad över att få se vilka konsekvenser det blir när man tappat kontrollen över ett barkborreutbrott.

Förutom de omfattande granbarkborreskadorna i Tjeckien finns det stora angrepp i flera områden i Centraleuropa. Skadorna befaras dessutom bli ännu värre efter sommarens fortsatta angrepp.

- Utbrotten måste hanteras som en brandsituation och kräver ett snabbt, kraftfullt agerande om man ska lyckas att få kontroll på situationen. Jag tror tyvärr att den insikten saknas hos många skogsföretag och skogsägare vilket riskerar att leda till att angreppen förvärras i Sverige.

Sören Petersson understryker att angripen skog måste åtgärdas genom avverkning, trots lägre virkespriser som följd av en svagare konjunktur.

- Även om skogsägaren får mindre betalt så gäller det att snarast hugga sin skadade skog för att rädda så mycket som möjligt av den totala skogens värde. Om man tar bort angripna träd nu i höst kan man i många fall  rädda resten av sin skog.

Han betonar att sågverken har en viktig roll i att skapa avsättning för allt skadat timmer.

-Vi ställer om vårt sågverk i Braviken och slutar temporärt med furusågningen för att istället såga barkborreskadat grantimmer för USA-marknaden, avslutar Sören Petersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109