23948sdkhjf

Trähus blir allt mer utbrett

Forskare tror att produktionskapaciteten av massivträ kommer att femtonfaldigas, till följd av allt större intresse för storskaliga trähus.

Det rapporterar tidningen Fastighetsvärlden.

Ett allt större utbud av producenter av korslimmat trä är ett av de tydligaste tecknen på att efterfrågan för att bygga med trähus ökat. Numera finns det fyra leverantörer av korslimmat trä i Sverige, där det tidigare bara fanns en.

När det nu finns efterfrågan vågar industrin investera i högre kapacitet. Man räknar med att produktionskapaciteten av massivträ kommer att femtonfaldigas från dagens 20 000 kubikmeter till närmare 300 000 kubikmeter inom några år. Allt nybyggande kommer inte att bli i trä, kanske inte heller 50 procent, men jag är övertygad om att det blir mycket mer än vad vi har i dag, säger Tomas Nord, forskare vid Linköpings universitet, till Fastighetsvärlden.

Cirka tio procent av Sveriges kommuner har en uttalad strategi för byggande med trä.

Det är ett sätt att öka konkurrensen och få en bättre slutprodukt till ett bättre pris. Det innebär inte att byggnaden alltid måste vara av trä, utan är snarare en uppmaning till de kommunala bolagen att alltid lyfta frågan. Det är spännande att göra så, både för att kommunerna och deras bolag då utbildar sig själva och för att övriga aktörer får möjlighet att påverka och utveckla byggandet. Den innovation som kommer in i samhället utgår från att man får in nya processer och produkter, och genom en träbyggnadsstrategi sätter man ramen, säger Tomas Nord till Fastighetsvärlden.

Teknikerna för att bygga höga hus med trä är fortfarande i sin linda, och utvecklas ständigt enligt Tomas Nord.

Det är en ganska ny byggmetod, vilket gör att kunskapen inte är spridd, och det kan skapa en osäkerhet. Om man är upplärd att jobba på ett vis behöver man överföra det arbetssättet till trä men måste då förstå att olika material kräver
olika teknik. Man behöver också arbeta med akustiken på ett bra sätt så att vi uppnår de standarder vi vill ha, och den kunskapen måste också spridas, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.439