23948sdkhjf

Vindkraft i trä i full skala

Modvion bygger trätorn som förenklar transport

Modvion är det svenska innovationsföretaget som fokuserar på att konstruera modulära vindkraftstorn i limträ, vilket har väckt uppmärksamhet i såväl svensk som internationell media. Det första fullstora tornet kan stå klart 2021

Vid mässan Trä & Teknik i Göteborg 2018 visade Modvion upp modeller av sina vindkrafttorn i trä. Nästa steg är ett torn på 30 meter, men nyligen avslöjade Ny Teknik att Modvion redan har beställning på fullstora torn, på 150 meter, som alltså kan stå klara redan under 2021.

Effekten av ett vindkrafttorn, vilka traditionellt produceras i stål, blir högre ju högre från marknivån de mäter. Häri ligger också problemet. Konventionella ståltorn som mäter över 100 meter behöver en högre basdiameter än vad som kan transporteras på vanliga vägar och behöver därför delas upp i cylindriska transportsegment – vilket är både kostsamt och tidskrävande.

Modvion har en modulär lösning i limträ som gör att delarna kan staplas i varandra och således transporteras till en avsevärt lägre kostnad. I en tidigare intervju sa bolagets medgrundare – Otto Lundman – att materialvalet gör att de räknar med att konstruera 150 meter höga torn till 30-40 procents lägre kostnad jämfört med stål. 

Just nu pågår projektet med att bygga prototyper i Moelven Törebodas fabrik och 2020 ska det första fullskaliga vindkraftstornet i limträ vara klart. Projektet stöds utav Energimyndigheten. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.191