23948sdkhjf

Utmanande för Bergs

Vd Peter Nilsson kommenterar delårsrapporten

Trots en hög efterfrågan på trävaror har vi haft fortsatta prisnedgångar för sågade och hyvlade trävaror under det tredje kvartalet. Granbarkborreskadade skogar har fortsatt att påverka marknadsförhållandena. Höga avverkningsvolymer resulterar i fullt utnyttjande av sågverkskapaciteten med överutbud av trävaror som följd. Priset på skadat timmer i Centraleuropa är idag nära avverkningskostnaden och fokus är att ta ut skadade träd ur skogarna. Delar av Sverige är också påverkade av granbarkborren, särskilt i de sydöstra delarna, och merparten av avverkningarna är koncentrerade till de skadade skogarna. Vi är optimistiska att alla de aktiviteter som görs i Sverige kommer att minska skadorna och att vi därmed ska kunna undvika samma katastrof som i Centraleuropa.

Priserna har sjunkit för alla produkter och särskilt för de lägre kvaliteterna. Affärerna i Storbritannien har varit mycket utmanande med all osäkerhet i samband med Brexit. Marknaden i USA har återhämtat sig de senaste månaderna och priserna är högre idag än för 12 månader sedan. Delar av sågverksindustrin förlorar pengar idag. Det finns tecken på att produktionsvolymerna kommer att reduceras vilket kan komma att förbättra marknadsförhållandena.

Bergs Timbers utveckling
Marginalerna för våra svenska sågverk har blivit väsentligt lägre under det tredje kvartalet. Lagren är relativt höga och vi har, som tidigare meddelats, beslutat att minska produktionen under vintern. Priset på timmer har kommit ned och kommer under det fjärde kvartalet att delvis kompensera för de lägre försäljningspriserna.

Vårt estniska sågverk Savi har stängts under oktober. Det kvarvarande sågverket Sauga kommer från och med januari 2020 att integreras med vårt lettiska bolag Byko-Lat. Det kommer att ge kostnadsbesparingar och positiva marknads-synergier.

Vårt lettiska sågverk Vika Wood har en bättre råvarusituation än våra svenska sågverk och marginalerna är på en tillfredsställande nivå.

Byko-Lat, vår vidareförädlingsverksamhet i Lettland, har trots utmaningar på marknaden i Storbritannien lyckats uppvisa normala marginaler. Den nya husfabriken är nu redo att tas i bruk.

För vårt bolag i Storbritannien har det varit utmanande förhållanden under det senaste halvåret. Vi har gjort förändringar i bolaget som en förberedelse för att kunna öka volymerna i vår egen hamn. Vi har anställt en ny ledning för bolaget.Vi har också beslutat att sälja vårt egna fartyg för att istället chartra båtar. Förändringarna börjar nu komma på plats och vi har en stark position att möta marknaden och utveckla vårt koncept.

Fågelfors Hyvleri, som förvärvades under sommaren, är nu fullt integrerat. Produktionsvolymerna i den nya pelletsfabriken är enligt plan och vi räknar med att nå full kapacitet om ca 100 000 ton per år under 2020. Marknaden för träpellets är fortsatt god.

Fokusområden
Bergs Timber är, efter senaste årens expansion, i en konsolideringsfas och vi arbetar med ett antal projekt för att förbättra marginalerna och vår verksamhet.

  • Påbörja försäljning av dörrar, fönster, hus och trädgårdsprodukter på den svenska marknaden från vårt lettiska bolag Byko-Lat.
  • Utnyttja marknadssynergier mellan våra bolag.
  • Integrera vår estländska verksamhet med Byko-Lat.
  • Ta fram en strategi för våra svenska sågverk för att uppnå långsiktigt konkurrenskraftig kostnadsnivå.
  • Ökat fokus på hållbarhetsfrågor
  • Företagsprofilering och marknads-kommunikation

Marknaden för trävaror kommer sannolikt att vara osäker och utmanande för en tid framöver. Bergs Timber har idag sex sågverk, hyvlerier, produktion av pellets, fönster, dörrar, hus och trädgårdsprodukter samt verksamhet inom logistik. Det ger oss ökad flexibilitet att hantera olika marknadsförhållanden.
    
  
Peter Nilsson
VD & Koncernchef

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11