23948sdkhjf

PulPacs plastersättare ska rädda planeten

Tekniken nu tillgänglig för alla

- Vår innovation är tillgänglig för alla som vill vara med och rädda planeten från engångsplast. Vi har ont om tid att göra skillnad och licensiering är det enda sättet att extremt snabbt kunna skala en ny teknologi, säger Linus Larsson, uppfinnare av ”torrformad cellulosa” och vd för PulPac i Göteborg.

Det var den 18 mars 2016 som Linus, och hans far, Ove Larsson lämnade in en patentansökan på en metod att torrforma cellulosa. Fram till dess har cellulosa, alltså fibrer från träd, kommersiellt formats med en våt metod uppfunnen redan 1903. Äggkartongen är kanske det vanligaste exemplet. Den är formad med denna våta process som närmast kan liknas vid industriell papier-maché.

Våtformning är en långsam, kostsam och energikrävande metod som dessvärre inte har kunnat konkurrera med plast. Tiden och energin att driva ut vatten och torka fibrerna belastar helt enkelt förpackningen med för mycket kostnad.

- Plast har människan kunnat forma på sekunder ända sedan 50-talet. Och tyvärr, åtminstone hittills har människan alltid valt det billigaste alternativet, konstaterar Linus Larsson.

Linus och Ove jobbade som innovationskonsulter åt förpackningsindustrin. ”Vi drev flera stora plastprojekt åt svensk industri tills vi en dag insåg att det här håller inte längre”, säger Linus och uppger att han då ställde sig den enda riktiga frågan:

”Skulle man, lika snabbt som man formar plast, kunna forma tråg, flaskor, korkar, galgar, skålar, skedar och askar av fibrer från skogen?” Ett av världens mest återvunna och nedbrytningsbara material.

Genombrottet kom en vårdag 2015 när Linus och Ove placerade cellulosan från en helt vanlig barnblöja i en plåtpress. Med hjälp av lite värme kunde de 3D-forma blöjan till en stenhård produkt på sekunder. Torrformning av rena skogsfibrer var uppfunnet!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109