23948sdkhjf

Stora Sköndal satsar på restaurang i limträ.

Strategisk och central utveckling

Stiftelsen Stora Sköndal har genom Ebab och genomförandeformen Construction management låtit upprätta en restaurang i limträ.

Restaurangen är en tillbyggnad till en huvudbyggnad för ett storkök. Fastigheten är grönklassad hos stadsmuseet och ritades 1963 som en huvudbyggnad till gäst- och sjukhemmet av Gösta Åbergh och kännetecknas av slutna japanska trädgårdar, röda mönstermurade tegelfasader samt branta tegelklädda sadeltak.

Restaurangen är en strategisk satsning inom utvecklingen av området Stora Sköndal där den blir en mycket viktig och central plats för människor att mötas på.

2013 blev Ebab delaktig i utvecklingen av Stora Sköndal och har sedan dess arbetat tillsammans med Stiftelsen Stora Sköndal för att planera och bygga upp den nya stadsdelen.

Här planeras det för upp emot 4500 nya bostäder och 1500 arbetstillfällen i en inkluderande och urban miljö där social hållbarhet är i fokus.

Restaurangen, som kallas för Storkök Magnolia, har en stomme som är i sin helhet uppbyggd av synligt limträ kompletterat med spaltpaneler i gran som resulterar i en ekologisk och klimatsmart byggnad där sociala värden möter hållbara tjänster.

– Att bygga i trä är både kostnadseffektivt och ger tidsvinster i projektet, säger Johan Into, projektchef på området Stora Sköndal.

- Det finns många fördelar med att nyttja trä i uppförandet av byggnader – i allt från stomme och fasader till ytskikt.

- Trä är ett lättare byggmaterial som ger mervärde inte bara miljömässigt utan även ekonomiskt. Trä ger förutsättningarna för en mycket hög prefabriceringsgrad som, tillsammans med färre transporter och lättare lyft, resulterar i en kortare produktionstid, säger Johan Into.

Restaurangen kommer att ha kapacitet för att tillaga 4 000 portioner om dagen och beräknas vara verksam från januari nästa år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14