23948sdkhjf

Kallifatides: Låt staten bygga bostäder

Handels-forskaren vill se statligt byggbolag

Kommunerna har misslyckats, nu får staten ta över ansvaret för bostadsbyggandet och även bygga själva i ett statligt bolag. Det krävde Handels-forskaren och s-politikern Markus Kallifatides vid ett möte i dag arrangerat av Byggnads och med medverkan av Arena Idé, Hyresgästföreningen och jagvillhabostad.nu

Markus Kallifatides ville se effektivare byggande, bättre finansiering av nybyggnation, nytt skattesystem och ett minskat inflytande från kommunerna på hur mark används. 

- Kommuner ska inte vara ett sätt för villaägarna att få behålla sin utsikt, menade Kallifatides, som vid sidan av arbetet vid Handelshögskolan också är ordförande för den vänsterorientreade (s)-grupperingen Reformisterna.

Sandro Scocco, Arena Idé, har även han utrett bostadpolitiken och höll med om mycket, men ville se ett "mjukare" sätt att få kommunerna att bygga än att slopa planmonopolet.

- Vi måste få ett handslag mellan byggbolag och politiker om att bygga mycket mer. Vi har inte tid att vänta på långa utredningar, menade Sandro Scocco.

Alla medverkande, även Timbros representant, ville också ha fastighetsskatt, men man hade lite olika åsikter om skatteavdrag för bostäder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079