23948sdkhjf

Sveriges största trähus invigt

Har just nu förstaplatsen

I helgen invigdes Knivsta Centrum för Idrott och kultur. Det utgör just nu den största byggnaden i trä och är ovanpå det, det största bygget i kommunens historia.

Avsikten har varit att skapa en mötesplats där Knivstaborna kan träffas för gemensamma och olika intressen.

Byggnaden är just nu Sveriges största trähus men kommer snart få se sig slaget av kulturhuset i Skellefteå.

Byggnaden bjuder på allt från kampsport och ishockey till rockmusik, teater och opera. Anläggningen har ritats av Norconsult som även projekterat akustik, AV-teknik, storkök, landskap, tillgänglighet och BIM-samordnat för hela anläggningen.

– Hela gestaltningsidén bygger på att sammanfoga många olika mötesplatser för idrott och kultur, där olika delar av samhället vidrör varandra. Vår förhoppning är att ishockeyspelaren som är på väg från träningen ska kollidera lite lätt och växla några ord med konsertbesökaren som ska lyssna till kvällens stråkkvartett i scenkonstlokalen, säger arkitekt Dan Johansson.

Byggnaden har byggts enligt principen ”Passivhus” vilket innebär att det blir mycket energisnålt.

Trähuset byggs ovanpå betong, ytterväggar och tak byggs upp med träbaserade material med hänsyn till minimerande av köldbryggor.

System för luftkvalitet i anläggningens olika delar är integrerade med system för att återvinna värme från driften av ishall, sport och scenkonst.

– Det kommer bli svårt att skiljas från ett så ambitiöst och roligt projekt, och vi kan prata länge om vad som gör det så speciellt, säger arkitekt Julia Hjortmyr Grabe.

Nu återstår bland annat färdigställande av ishallen och slutjusteringar av akustik i scenkonstlokalen. CIK är med sina 15000 kvadratmeter hittills det största byggprojekt i Knivsta kommuns historia.

Totalentreprenör för bygget har varit HMB Construction i Uppsala.

Martinsons har levererat limträstomme samt väggar, tak, bjälklag och läktare i KL-trä till arenbygget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.093