23948sdkhjf

Lehto lanserar trähus i Sverige

Vill utmana branschen

Hustillverkaren Lehto visar nu upp sin första produktserie med hus framtagna för den svenska bostadsmarknaden – Lignum.

Lignumserien är två typer av flerbostadshus; ett korridorshus med invändig korridor och ett loftgångshus. Husen byggs i trä som produceras i Lehtos egna fabriker där utformning och materialval kombinerar samtida byggmetoder med skandinavisk design. Tiden från produktionsstart i fabrik till färdig leverans är cirka sex månader.

Vi vill utmana marknaden med ett nytt tänk som kombinerar arkitektoniska kvaliteter, hållbarhet och högkvalitativa materialval, säger Thomas Perslund, vd för Lehto i Sverige.

Lignumserien är ritade av arkitekten Anna Fridolin, med inspiration bland annat från fyrtio- och femtiotalets folkhemsarkitektur.

Folkhemshusens arkitektur står sig än idag med sitt stilrena formspråk. Jag har hämtat inspirationen från dessa, men i ett uppdaterat utförande för 2020-talet där vi tänker hållbara materialval i trä, mycket ljusinsläpp och med ännu större fokus på yteffektivitet för såväl ensamhushåll som för större familjer, säger Anna Fridolin. Målet har varit att hitta ett tidlöst och långsiktigt hållbart uttryck i en bostad som människor vill bo i under lång tid framöver.

Husen har en basutformning med fyra, sex eller åtta lägenheter per våning i olika storlekar med upp till sex våningar. Lägenhetstyperna finns från 1 till 4 rum och kök i storlekar mellan 26 och 99 kvadratmeter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062