23948sdkhjf

”En stol är inte en stol”

Doshi Levien hedersgäst när möbelmässan jubilerar

Doshi Levien är 2020 års Guest of Honour på Stockholm Furniture & Light Fair. Den indisk-brittiska duon vill med sin entrétorgsutställning ge mässbesökarna insyn i en skapelseprocess som handlar minst lika mycket om arkitektur som om enskilda objekt: ”En stol är inte ett objekt, det är en rumsbildare.”

Läs också: Svenskt trä blir hållbarhetspartner åt möbelmässan

– Att vara Guest of Honour är en stor ära, betonar Jonathan Levien. Att tusentals personer kommer passera igenom en abstrakt version av vår studio. Och man skulle förstås kunna tro att det också var en nästan skrämmande utmaning – förutsättningarna är ju samma år efter år, du har 200 kvadratmeter till ditt förfogande, det är oundvikligt att ditt bidrag jämförs med tidigare års lösningar. Men vi tävlar inte med våra föregångare. Vi känner oss trygga i förvissningen om att vi har något unikt att presentera.

Att Levien och hans partner Nipa Doshi gripit sig an uppgiften med entusiasm är tydligt. Det rika ritningsmaterialet som inkommit till mässans verkstad visar en labyrint av välvda rum – långa och smala, korta och breda, längs- och tvärgående – inspirerade av kyrkor och kloster som paret nyligen besökte under en resa till Palermo. Koncentrerade ljuskäglor, som från enkla hål i taket skär igenom de förtätade rumsligheterna. En sensuell och organisk arkitektur där möbler och belysning ur Doshi Leviens rika portfolio fungerar som blickfång.

– När vi griper oss an en uppgift – det kan vara att rita en textil eller en lampa eller en fåtölj – silar vi gärna idén genom ett arkitektoniskt filter, förklarar Doshi Levien. Vi vill skapa inredningselement som arkitekterna kan använda när de strukturerar sina rumsligheter. Vi ser våra produkter som arkitektoniska byggstenar. En stol är inte ett objekt, det är en rumsbildare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079