23948sdkhjf

Per Bolund vill upphandla trä

Fler trähus prioriterad fråga för regeringen

Per Bolund vill använda lagen om offentlig upphandling, LOU, mer ambitiöst för att öka andelen trä i byggbranschen. Det berättade han vid Trästad Sverige:s konferens på Grand hotell i Stockholm.

Läs också: Träkomponenter på plats i Hagastaden

Per Bolund framhöll träbyggande som en nyckelfråga för att lösa klimatkrisen. Han har själv bland annat tagit initiativ till ett Nordiskt samarbete att samla kunskaper och kapacitet inom träbyggnad i en gemensam databas.

– Det finns ett intresse hos människor att bo i trähus, det ser vi i dag, menade bostadsministern. Mer träbyggnation ger också sysselsättning på många platser och kan även bli en framgångsrik exportprodukt. Efterfrågan finns, konstaterade Per Bolund.

Att intresset för träbyggande är stort märktes även på deltagarmängden. Den stora salen rymde runt 200 personer, men för första gången i föreningens historia blev man ändå tvungna att säga nej till deltagare.

Ett uppmärksammat budskap levererades av Kristina Einarsson, Boverket, som berättade om den nya lag som introduceras 2022 och som tvingar byggindustrin att deklarera klimateffekterna av sina projekt. Hon uppmanade alla företag inom branschen att börja förbereda sig.

Läs också: Träbyggande en chans för byggindustrin

– Det är faktiskt inte så långt till 2022, konstaterade Kristina Einarsson.

Hon påpekade också att den nya lagen bara är ett första steg. Man tittar redan nu på ett andra steg där även ombyggnader ska klimatdeklareras, och där man ska ange gränsvärden.

– Att införa gränsvärden är betydligt mer komplicerat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094