23948sdkhjf

Derome och Peab samarbetar om smart logistik

Derome och Peab samarbetar kring en lösning som ska förenkla vardagen för 300 hantverkare, ge lägre byggkostnader och minska projektets klimatpåverkan.

Kärnan i samarbetet är en pop-up butik vilket bidrar till en mer effektiv och samordnad bygglogistik.

Peab har tecknat avtal med Derome om en lokal projektbutik på arbetsplatsen som tillhandahåller förnödenheter och järnvaror till projektet.

Detta ger projektet en bättre logistiklösning som ökar produktiviteten och minskar transporter till kvarteret Platinan, som blir en del av nya Älvstaden i Göteborg.

- Peab och Derome har tillsammans utvecklat en lösning som gör vardagen enklare för de 300 hantverkare som jobbar med Platinan, samtidigt som den sänker byggets kostnader och minskar antalet klimatpåverkande transporter, säger Peter Gustafsson på Derome Bygg & Industrivaror.

Forskning vid Chalmers Tekniska Högskola visar att orimligt mycket tid går åt till att anskaffa material som svarar för en liten del av kostnaden.

Till exempel används cirka 70 procent av bygglogistikstiden till att skaffa industrivaror som endast motsvarar tre procent av materialkostnaden i byggprojektet. Samtidigt som 30 procent av tiden används för väggar och stommar, något som är 97 procent av kostnaden. Det finns alltså stora möjligheter att vinna resurser, genom att förändra logistikflöden och att hitta nya lösningar.

- Genom samarbetet med Derome kan Peab fokusera på det vi kan bäst, att utveckla och bygga hållbara fastigheter och stadsmiljöer. Vi sparar tid och pengar i anskaffningen av material, samtidigt som vi minskar antalet störande och klimatpåverkande transporter, säger Mats Landin, arbetschef på Peab.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079