23948sdkhjf

Svensk möbelindustri ökar exporten

Exportandel och volym ökar

Både exportandel och exportvolym för har för svensk möbelindustri ökat kontinuerligt de senaste tio åren.

Det visar ny, preliminär årsstatistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF, som presenteras i samband med Stockholm Furniture & Light Fair som startar imorgon.

Totalt beräknas den svenska möbelproduktionen till 25,3 miljarder kronor för 2019.

Exportens andel av produktionen har ökat till 76 procent (19,3 miljarder) och över det senaste decenniet har exportandelen svarat för en uppgång med nästan tio procentenheter.
Ifråga om volym har exporten ökat från 14,9 till 19,3 miljarder kronor från 2010 till 2019, det vill säga med nästan 30 procent. 

– Den svenska möbelindustrin är i allra högsta grad beroende av exporten och exportandelen på 76 procent talar sitt tydliga språk. Allt fler länder får upp ögonen för svensk design och vad den står för, vilket är oerhört glädjande, säger Linda Löf, projektledare för branschutveckling möbler på TMF.

– Möbelindustrin och dess starka inhemska produktion är oerhört viktig för Sverige. Industrin sysselsätter cirka 13 000 personer, mestadels i mindre orter runt om i landet. Vidare satsar man stenhårt på att styra om mot cirkulära affärsmodeller.

Dessa komponenter lyfts som fokusområden i den nya exportstrategi som regeringen lanserade under hösten 2019. Det finns även en enorm passion i branschen, för hantverket och för att sätta riktigt bra produkter på marknaden.

Intresset för möbler och inredning syns även genom att svenskar köper allt mer möbler. Konsumtionen når totalt 27,1 miljarder kronor 2019, och har i likhet med exporten ökat med 29 procent om man går tio år bakåt. (Källa: SCB/HUI)

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093