23948sdkhjf

Samarbete gör Tjörns nya ekoby hållbar

Bygger passiva trähus med solceller,

Grisarna Astrid och Agneta har hjälpt till att bereda marken inför odling i Tångeröds Ekoby.
I Tångeröds Ekoby på Tjörn har en konstellation av små aktörer i samverkan utmanat bostadsmarknaden med hållbara arkitektritade hus som genererar mer el än de förbrukar.

Nu tas nästa steg i utbyggnaden av ekobyn: passiva trähus med integrerade solceller, elbilspool, gemensamhetslokaler och miljövänliga hyresrätter riktade till gruppen 65+.

Tångeröds ekoby har sedan starten 2015 utmanat bostadssektorn och visat att det går att bygga med kvalitet och höga hållbarhetsambitioner på landsbygden, trots svåra marknadsförutsättningar.

Den första etappen, inflyttad och klar sommaren 2018, bestod av sexton lägenheter i tre långsmala bostadshus, med stomme av korslimmat trä och kiselbehandlade träfasader. Boende i de nya husen har en blandning av åldrar och bakgrunder och hälften är inflyttare från andra delar av landet.

Bakom utvecklingen av området och genomförandet av den första etappen står fyra lokala små aktörer som förenat sina krafter för att tillsammans skapa god samhällsbyggnad: arkitektkontoret Inobi från Göteborg, hantverkaren Mats Anderses, Karl-Ers Utveckling AB, Hjälteby, arkitekt Tinna Harling som driver Röd Arkitektur på Tjörn och Staffan Grönberg, jurist med stort intresse för traditionella byggmetoder och hantverk. Gemensam nämnare har varit intresset för miljö- och sociala frågor.

När nu nästa etapp inleds lämnas stafettpinnen i utvecklingen vidare till en annan engagerad och småskalig samhällsbyggare, bygg- och förvaltningsbolaget Jemmett under ledning av Carlos Andersson från fd Passivhuscentrum och Ing-Marie Odegren, tidigare vd för Alingsåshem.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078