23948sdkhjf

1,4 procent i löneökningstakt

Bud från Trä- och Möbelföretagen

I dag lägger industrins arbetsgivare fram ett gemensamt bud till facken inom industrin. 1,4 procent i årlig löneökningstakt och gärna ett flerårigt avtal.

Bakom budet står samtliga arbetsgivarorganisationer inom industrin: Trä- och Möbelföretagen, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, IKEM, Livsmedelsföretagen, Gröna arbetsgivare, Grafiska Företagen och TEKO.

Budet är 1,4 procent, avvägt för att stärka industrins internationella konkurrenskraft, vilket är utgångspunkten för Industriavtalet. Budet läggs nu inför kommande OpO-månad för att tydliggöra industrins krav på vad förhandlingarna ska leda till.

– Svenska industriföretag konkurrerar på en allt mer global marknad och kan inte ha en kostnadsnivå som påtagligt avviker från företagen i omvärlden. Redan idag är de svenska arbetskraftskostnaderna höga i internationell jämförelse, säger David Johnsson, vd för Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Varslen i industrin ökar

Industrins arbetsgivare lyfter också oron i omvärlden, samt det faktum att både den globala och svenska konjunkturavmattningen fortsätter.

"Under de senaste åren har arbetsmarknaden försvagats tydligt i Sverige Arbetslösheten har stigit och sysselsättningstillväxten har avtagit. Under de kommande åren räknar alla ekonomiska bedömare med att arbetslösheten fortsätter att stiga mer i Sverige än i euroområdet och övriga EU. Arbetslösheten i Sverige är ungefär dubbelt så hög som i USA, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna".

– Våra medlemsföretag finns framför allt i mindre orter runt om i landet, Deras fortsatta framgång är ofta avgörande för dessa små orters överlevnad och utveckling. Allt för höga löneökningar riskerar att leda till neddragningar och företagsnedläggelser och skulle på många håll avgjort försämra möjligheterna till sysselsättning utanför storstadsregionerna. Det är inte i någons intresse att försämra våra medlemmars konkurrenskraft, avslutar David Johnsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094