23948sdkhjf

Amerikanska studenter blickar mot Sverige 

Det svenska träbyggandet håller fortsatt hög status internationellt, och nu lockar det till sig designstudenter från Harvard University i USA. 

– Studien kommer undersöka om det finns en "Skandinavisk effekt" kring innovation och utveckling inom träbyggnadskonst. Vi vill studera byggandet med trä utöver vad ingenjörerna och tillverkarna redan gör, för att utforska bredare frågor som estetik, skönhet, påverkan på omgivningen och människor i syfte att engagera fler arkitekter och formgivare berättar Jennifer Bonner, adjungerad professor på Harvard University Graduate School of Design och arkitekt på Mall Architects. 

Harvard University Graduate School of Design, under ledning av professor Hanif Kara och adjungerad professor Jennifer Bonner, genomför en studie med 14 elever som fördjupar sig i trä som material. Tyngdpunkten ligger inom området med korslimmat virke och högre hus. 

– Eleverna gör ett tio dagars studiebesök i Sverige under februari för att studera modernt svenskt träbyggande och fördjupa sig i den svenska kulturen, säger Hanif Kara, professor i Architectural Technology på Harvard University Graduate School of Design och Design Director på AKT II. 

Vistelsen i Sverige planeras och leds av medarbetare från Tyréns och består av föreläsningar och studiebesök i Stockholm och Skellefteå. Gruppen besöker bland annat pågående träbyggnadsprojekt i Skellefteå och Martinsons limträfabrik i Bygdsiljum. 

– Det är riktigt kul att Harvard blickar mot Sverige och Tyréns i den här frågan. Internationellt anses Sverige ligga långt fram i träbyggandet. I Sverige och norra Europa har flera stora trähustillverkare utvecklats under många år och intresset har ökat i takt med utveckling av klimatmålen, säger Ove  Nilsson, projektansvarig på Tyréns. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109