23948sdkhjf

Teater med höjd i Skellefteå

Allt mer trä på plats i Sara kulturhus

Nu kan man gå på teater i det nya kulturhuset i Skellefteå, som nu fått namnet Sara Kulturhus efter regionens litterära storhet Sara Lidman. Eller i alla fall gå in i någon av de teaterlokaler som nu börjar ta form på allvar i det vackra trähuset mitt i den norrländska metropolen.

Läs också: Derome tecknar miljardavtal: "Största affären i vår historia"

Allt mer av de delar som ska användas för kulturyttringar ser allt mer ut som de scener och foajéer de kommer att vara om ett antal månader.

Den del som i dag fortfarande saknas på byggplatsen är det 13 våningar höga hotellet, (våning 6-18). Men det beror inte på någon försening, de 205 hotellrummen byggs hos Derome Plusshus i Renholmen en bit från byggplatsen, och kommer att lyftas på plats inom kort, kompletta med badrum. Då får man höja den redan imponerande byggkranen upp till de ungefär 80 meter som bygget blir som högst.

Hela projektet har för övrigt ett regionalt fokus även när det gäller byggkomponenter och material.

– Nästan allt kommer från ett område med 20 mils radie, säger Maria Ekberg Brännström, vd för det bolag som ska driva kulturhuset. Martinsons och Derome är de största leverantörerna av material och komponenter.

Läs också: Världens första klimatneutrala butik (i KL-trä från Martinsons)

Montaget går bra, men när NTT besöker bygget gör blåsten att man får ta ledigt från de större lyften och ägna sig åt arbete inomhus i de redan monterade delarna.

– Huset byggs i princip från norr till söder, berättar Håkan Högdahl, projektledare på Skellefteå kommun.

I norr ligger teaterscenerna, med verkstäder, loger och teknikutrymmen, och det är alltså där som bygget ser mest färdigt ut och mycket arbetet nu kan ske inomhus. Invigningen är planerad till hösten 2021.

Ett länge reportage från kulturhusbygget kommer att publiceras i NTT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094