23948sdkhjf

Nybyggd ladugård av limträ

När mjölkbonden Johan Jakobsson i Burgsvik på Gotland behövde en ny ladugård, valde han att beställa en i limträ från Martinsons. Gott inomhusklimat och ingen rost är två av fördelarna med trä, tycker Johan.

Den familjeägda ladugården i Burgsvik hade inte längre plats för korna, och en nya ladugård behövdes. Mjölkbonden Johan Jakobsson bestämde sig för en limträbyggnad, som monterades av jordbrukets egen personal.

Läs också: Första Ica-butiken i trä tar form

När det var dags att bygga nytt kostall för drygt två år sedan tog han in offerter till en stor upphandling där det jämfördes mellan limträ och stål till en byggnad på 36x100 meter. Valet föll på limträ från Martinsons.

– För oss var det ett stort bygge och det kändes viktigt att allt blev rätt, säger Johan Jakobsson som driver lantbruket med sin bror Fredrik. 
Byggkomponenternas höga prefabriceringsgrad gjorde att monteringen gick snabbt. 

– Jag och min bror hade ingen erfarenhet av att bygga med limträ så den stora utmaningen var att våga sig på att sätta upp ett trähus. Men det visade sig vara som ett gigantiskt lego. För oss som har småbarn var det ingen större skillnad förutom att det skedde med hjälp av maskiner, säger Johan.

– Vi har levererat till lantbruk runt om i Sverige under många år nu och bara de senaste åren handlar det om flera hundra hallar, säger Jonas Lindgren, nyckelkundsansvarig hos Martinsons.

Gården har nu beställt ett kalvstall, också det i limträ.
– Vi slipper den invändiga kondensen och rosten som följer med andra material. Dessutom är det väldigt snyggt, säger Johan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078