23948sdkhjf

Metsäs paviljong samlar konstruktionsproffs

Välfungerande samverkan ligger bakom en nyuppförd träpaviljong på finska ambassaden i Tokyo.

En paviljong av trä byggs nu på finska ambassadens tomt i Tokyo. Paviljongen är konstruerad av prefabricerade träelement av faner. Metsä Wood, som tillverkar fanerträet, ser samarbetet som en viktig faktor för det ökande träbyggandet. Projekt som Metsä-paviljongen utgör en unik möjlighet för branschproffs att mötas och utbyta kunskaper.

Träelementen tillverkas av elementfabriken Timberpoint, i finska Lovisa.
– Förtroende för trä och vad som kan göras med det driver träbyggandet framåt. Det uppmanar till samarbete mellan byggare, arkitekter, materialtillverkare och elementfabriker, förklarar Marko Suonpää, delägare i Timberpoint.

Samverkan under de olika stadierna av planering och byggnation främjas också av industriell effektivitet. Eftersom elementfabriken har medverkat i planeringen redan från ett tidigt stadium har produktionen varit effektiv. Det tog bara sju veckor att tillverka alla element.

Metsäs paviljongprojekt har varit ett samverkansprojekt från allra första början. Metsä Wood sammanförde experterna och delade med sig av sitt kunnande om möjligheterna med träelementen. Alla inblandade fick koncentrera sig på sin kärnspecialitet och expertis.

– Egentligen använde vi inga nya eller innovativa tekniker, vi arbetade med det vi redan kunde, säger Jussi Björman, direktör för teknisk kundtjänst hos Metsä Wood. 

– Det som var innovativt var att vi drog mer nytta av expertisen från elementtillverkningen. Marko Suonpää och andra experter från Timberpoint tog kontakt med paviljongens stomkonstruktör Lasse Hietanen från AINS Group redan från början av projektet.

Enligt Björman har samarbetet löpt problemfritt mellan alla inblandade parter. Mångfalden inom expertgruppen har fått upp många goda idéer på bordet, ett resultat av att personer som arbetar med olika delar av byggprocessen har stått i kontakt med varandra. 
Marko Suonpää hade ansvaret för en mycket framstående detalj som kom att bli hans favoritdel av paviljongen.

– Trappan var det som låg mig varmast om hjärtat. Den var otroligt utmanande och prestigefull, och det var ett nöje att tillverka den, säger Suonpää. 
Tanken var att såga 75 mm tjocka träskivor till formen av trappsteg och sedan limma ihop dem. Faneret bildade därmed en randig och visuellt spännande yta som gav en anslående trappa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093