23948sdkhjf

Emma Jonsteg – stark röst har tystnat

Emma Jonsteg, grundare och vd på Utopia Arkitekter har gått bort efter en tids sjukdom, skriver Utopia Arkitekter på sin hemsida.

Emma Jonsteg blev 47 år gammal. Vid sidan av sin roll som vd och arkitekt var hon även en av de starkaste rösterna för att arkitekter måste få en central roll i samhällsbyggandet.

Emma Jonsteg diagnosticerades med cancer den 3 juni förra året.

Hon var fram till sin sjukdom Sveriges Arkitekters styrelseledamot och vice ordförande.

Emma Jonsteg startade för snart tolv år sedan Utopia Arkitekter tillsammans med byråns Creative director Mattias Litström.

De la tidigt grunden för bolagets fokus – högkvalitativ arkitektur där estetiska kvaliteter för köpare och hyresgäster är lika viktigt som ekonomisk avkastning för byggherren.

"Emma var urkraften, kompassnålen och den aldrig sinande energikällan i vårt arbete. Visionärt och i det vardagliga. Sorgen och saknaden efter henne är monumental. Inte bara för oss som kollegor utan för hela vår bransch. Vi har förlorat en nära vän och branschen har förlorat en av sina starkaste röster" skriver Utopia Arkitekter. 

Emma Jonsteg var en aktiv samhällsdebattör med en skarp och tongivande röst.

Tidningen Fokus utsåg henne 2016 till en av Kultursveriges 75 mäktigaste personer.

Motiveringen var ”Denna färgstarka arkitekt vägrar låta sin kår backa in i anonymitetens trista vrå. Med podd, debattnerv och ett nystartat nätverk för värdeskapande stadsbyggnad ger hon den skjuts åt arkitekturen som listans nummer 1 drömmer om”

När arkitekturen avhandlades i olika forum var Emma Jonsteg ofta med.

I Svensk Byggtjänsts podd Snåret med 65 avsnitt var Emma Jonsteg under många år en engagerad programledare som tog upp olika frågor ur olika vinklar inom byggnation och samhällsutveckling.

Emma Jonsteg lämnar efter sig man och fyra barn

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.204