23948sdkhjf

Stjärnarkitekten får pris av Martinsons

Gert Wingårdh, arkitekt och ägare till Wingårdhs arkitektkontor, tilldelas Martinsons eget pris Årets Träfluga.

Priset Årets Träfluga instiftades av Martinsons 2017 och delas årligen ut till en person eller ett småföretag som genom sina insatser bidragit till att utveckla branschen. Priset utgörs av en träfluga och 10 000 kronor som skänks till Hjältarnas Hus i Umeå i pristagarens namn.

Som en av Sveriges mest framstående arkitekter har Gert Wingårdh tagit ett tydligt ställningstagande att verka för fler träbyggnationer ur ett miljömässigt perspektiv. Som en flitigt anlitad föreläsare och debattör verkar han också för det hållbara samhället.

– Vi har alla vaknat upp lite sent, men det har skett ett paradigmskifte senaste tio åren och jag tror att de allra flesta hus kommer byggas i trä i framtiden. Om vi ska uppnå klimatmålen betyder det mycket för vår minskade koldioxidbelastning om vi kan använda trä i stommen på nybyggnationer. Våra skogar växer faktiskt och det är möjligt att göra substantiella råvaruuttag, säger Gert i ett pressmeddelande.

Wingårdhs arkitektkontor har tagit ett policybeslut att föreslå trä som förstahandsmaterial till sina kunder då det är den mest effektiva metoden för att snabbt och radikalt minska byggsektorns klimatpåverkan.

– Som arkitektbyrå vill vi visa vägen för att rita i trä, det finns inget material som kan ersätta stål och betong som trä och dessutom finns det stora arkitektoniska möjligheter i trä, säger Gert.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

2.978