23948sdkhjf

Ljudkrav gav imponerande träsatsning

Tyst byggplats ett krav från myndigheterna

När ett stort kontorskomplex ska byggas nästan vägg i vägg med ett viktigt bibliotek står man inför ett dilemma. Byggen låter som regel mycket och skulle störa forskare och studenter i biblioteket. Lösningen: att bygga i trä!

Läs också: Bostadsministern kommer, missa inte Stora Trähus du heller!

Exemplet är hämtat från Australien, och bygget pågår för fullt. Målet är att det ska avslutas under året, men arkeologiska fynd kan komma att försena projektet något. Själv bygget går annars enligt plan.

Det är den regionala centralorten Ballarat, en dryg timme väster om Melbourne, som ska få ett administrativt centrum med tusen arbetsplatser. Målet är att vitalisera hela området i denna inlandsregion i sydöstra Australien.

Den nya byggnaden byggs ihop med en äldre myndighetsbyggnad som alltså ligger alldeles intill stadens bibliotek och nära stadens kommersiella centrum, vilket ledde till kravet på att byggplatsen skulle bli så tyst som möjligt. Detta blev det avgörande argumentet för trä i detta projekt, men även ökad säkerhet på och kring byggplatsen har blivit ett viktigt argument för stora australiska träbyggnadsprojekt.

 Träleverantör för bygget i Ballarat är italienska Xlam Dolomiti och österikiska Rubner.

Mer om Australiens satsning på träbyggnad kommer i NTT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093