23948sdkhjf

Flyttbart fyravåningshus klart

Hybridstommar ger nya möjligheter

Arkitektkontoret Cepezed från Nederländerna ville bygga ett fyravåningskontor som skulle kunna flyttas till en annan plats om så behövdes. Slutresultatet, Building D (som står för Demountable), är en hybridstomme som kombinerar en stålstomme med träelement och en glasfasad.

Användningen av byggelement av LVL (laminated veneer lumber) gjorde projektet mer hållbart, och de lätta elementen gick att installera snabbt. LVL-elementen kom från Metsä Wood.

Golvelementen av trä tillverkades hos De Groot Vroomshoop. Det gick mycket enkelt att hantera de lätta träelementen på de trånga gatorna i staden Delfts centrum. Monteringen av den lastbärande stommen gick mycket fort.

– Jag blev imponerad av hur snabbt monteringen gick, säger Cepezeds grundare, arkitekten Jan Pesman. Det tog bara tre veckor att sammanställa de bärande delarna.

Infästningarna gjordes reversibla, vilket innebär att byggnaden lätt kan demonteras. Användningen av träelement betyder också att hela processen kan reverseras.

– Du kan alltså demontera byggnaden och bygga upp den någon annanstans. Om du blir tvungen eller önskar kan du bara flytta byggnaden dit du vill ha den", säger byggnads­ingenjören Elise van Westenbrugge-Bilardie från konsultföretaget IMd.

Building D(emountable) är en kombination av stål, trä och glas.

– Ett av målen var att göra byggnaden så lätt som möjligt”, förklarar van Westenbrugge-Bilardie. ”cepezed gav oss idén att använda träelement i konstruktionen. Vi ville också använda små element så att delarna enkelt kan transporteras till byggplatsen och monteras samman där.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125