23948sdkhjf

Moelvens termoträ pryder nybyggd fasad

Nyfunkis med träfasad har blivit populärt i Hässelby villastad utanför Stockholm.

Lillys kvarter i Hässelby villastad är nybyggt, med 109 lägenheter fördelade på tre huskroppar, och fasaden är klädd med träpanel av värmebehandlad furu, Thermowood, som levererats av Moelven. Träet får hög formstabilitet och bättre skydd mot röta.

Träpanelen är monterad med byggplåtskruv med borrspets i austenitiskt rostfritt stål. Skruvskallen har egenskaper som ger ett lägre och snyggare avslut och den stora skallen ger bättre klämkraft. 

– Det är viktigt att infästningen är rostfri för att undvika korrosion i applikationen och för att den värmebehandlade träpanelen inte ska missfärgas. En skruv med borrspets användes för att montera träpanelen, säger Mikael Hagelin, säljare på Ejot, som levererar skruven.

För att säkerställa hur värmebehandlad furu reagerar tillsammans med byggplåtskruven har tester genomförts, som bekräftar att det inte uppstår missfärgningar, rinnmärken eller att den korroderar.

Thermowood har levererats direkt till bygget och kapats på plats. 

– Den största utmaningen har varit att få allt att passa - fönster, dörrar, höjdjusteringar, handikappsanpassningar med mera. Men förutom det har allt rullat på som det ska och materialet har levererats i tid. Vi har följt tidsplanen och är nöjda med resultatet. Personligen tycker jag är att resultatet blev riktigt snyggt, säger Jan Jonesson, projektledare på LWAB som monterar fasaden.

ThermoWood från Moelven är Svanenmärkt och råvaran kommer från miljöcertifierade skogar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093