23948sdkhjf

Örebro satsar på träarkitektur

Örebro ska bygga ett annorlunda kontorshus helt i trä, skapat av Utopia arkitekter i samarbete med Castellum.

Byggnaden i pilotprojektet ”Vi ger arkitekten makten” beviljades bygglov vid Örebros byggnadsnämnds sammanträde i veckan. Det handlar om ett kontorshus i trä skapat av Utopia arkitekter i samarbete med Castellum. Byggnaden ska uppföras på en central tomt som kommunen avser att sälja. Projektet är initierat av Stadsbyggnad Örebro med avsikt att uppmuntra innovativa lösningar vad gäller samarbetsformer, byggteknik och arkitektur.

Pilotprojektet ”Vi ger arkitekten makten” har utvecklats inom ramarna för Örebromodellen, men med en omvänd process som gett arkitektkontoret en ny roll. Efter en urvalsprocess fick Utopia arkitekter option på den kommunägda marken. De valde sedan att ingå ett avtal med Castellum som kommer att uppföra byggnaden.

Byggnaden har formats under en tid när klimatdiskussionen blivit allt mer framträdande. Projektets höga klimatambitioner har medfört att stomme, fasad och att stort sett allt i huset byggs av trä.

Kommunen sammanställer nu en genomlysning av processen tillsammans med Utopia och Castellum för att lära sig mer om varandras roller och om hur samarbetsformen fungerat. Slutsatserna av detta kommer att presenteras senare under året.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109