23948sdkhjf

"Rätt långsiktiga val sparar pengar"

Impregnerad furu i topp

Svenskt NTR-klassat impregnerat trä står sig bra jämfört med likvärdiga produkter. Det gäller såväl fysisk som estetisk hållbarhet. Det visar en undersökning som Träskyddsinstitutet nyligen lät publicera.

– Det är ett viktigt resultat utifrån både ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Träprodukter som stöds av oberoende kontroller vinner i längden. Det är resursslöseri med skattepengar och privata plånböcker att bortse från dessa fakta, säger Fredrik Westin, vd på branschorganet Träskyddsföreningen.

Fredrik Westin noterar att NTR-klassificerat impregnerat trä ligger i toppskiktet bland de jämförda trämaterialens beständighet.

– Resultatet bör väcka intresse hos alla som föreskriver och beställer trä som till exempel upphandlare. Det borde även väcka intresse hos konsumenter. Det finns pengar att spara genom att göra rätt långsiktiga val, säger Fredrik Westin. 

Vid Sibbarps badplats strax norr om Öresundsbron utanför Malmö, där det ofta blåser rejält och emellanåt regnar horisontellt, har Malmö gatukontor i samarbete med RISE, Research Institutes of Sweden, genomfört en fältstudie av hur trallvirke i olika material och fabrikat på två bryggor står sig över tid.

Två bryggor med dessa material installerades 2013, och 2019 har resultaten utvärderats. NTR-märkt impregnerat trä står sig mycket bra.

Jöran Jermer, tidigare sektionschef vid RISE, och numera oberoende konsult och ansvarig för den senaste inspektionen konstaterar att det börjat utkristallisera sig vilka material som är direkt olämpliga eller tveksamma att använda i utomhuskonstruktioner som bryggor, gångdäck och altaner.

– Det handlar dels om material som ger upphov till sprickbildningar och där utstickande flisor kan ge skador på bara fötter, dels om material som uppvisat tidiga rötskador, avslutar Jöran Jermer.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063