23948sdkhjf

Martinsons bygger prestigeprojekt i Uppsala

Magasin X i centrala Uppsala blir Sveriges största kontorsbyggnad i trä, och Martinsons blir leverantör av trästommen.

Vasakronan, Sveriges största fastighetsägare, är beställare av Magasin X. Fastigheten har en uthyrningsbar yta på cirka 11 500 kvm och byggs bredvid resecentrum i Uppsala. Mark- och grundläggningsarbeten startade i september 2019, och i slutet av juni 2020 inleds leveransen av trästommen.

Projektet genomförs i samverkan med NCC och trästommen levereras av Martinsons som upphandlats som totalentreprenör med projekteringsansvar, tillverkning och montage av trästommen. Byggnaden kommer att uppföras med limträ i pelare och balkar samt KL-trä i bjälklag, hisschakt och trappor.

– Det kommer att bli ett fantastiskt bygge och vi är självklart stolta över att ha vunnit förtroendet i hård konkurrens, säger Johan Jarl, storkundsansvarig på Martinsons.

– Det är så roligt att Vasakronan verkligen går helt in för trä. Byggnaden kommer att få en klimatstämpel som ingen annan kontorsbyggnad av den här storleken har i Sverige. Många tar rygg på Vasakronan så det är väldigt inspirerande att få vara delaktig på deras resa. Både Vasakronan och NCC, som är en av landets största byggentreprenörer, är otroligt noggranna och professionella i allt de gör och lätta att jobba med. Jag tycker att vi har en lösningsorienterad process, säger Johan Jarl.

Redan 2017 startade Vasakronan en utredning om att bygga huset i trä i stället för betong och tog då in Martinsons och Bjerking som träkonstruktiva konsulter, samt ett antal andra nödvändiga konsulter, vilket resulterade i en rapport där de olika egenskaperna utvärderades. När NCC fått jobbet som byggentreprenör inleddes en upphandlingsprocess där Martinsons tävlade mot andra trävaruleverantörer och vann.

Med innovativa och klimatsmarta tekniklösningar i kombination med trästomme i limträ och KL-trä blir Magasin X en fastighet som kommer att ge lågt CO2-avtryck.

– Byggbranschens största del av koldioxidutsläpp handlar om vilket materialval man gör. Vasakronan inser att vi måste göra vad vi kan för att byta bort stål och betong där det är möjligt och i stället välja trä. Det blir ett pilotprojekt och även för övriga Sverige skulle jag vilja säga, det här kommer att ge ringar på vattnet, säger Jonas Wahlström, projektchef på Vasakronan i Uppsala.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079