23948sdkhjf

Obos lanserar Svanenmärkt förskola

Förskolor i trä, försedda med solceller, byggs på fabriken i Myresjö.
Bostadsutvecklaren Obos lanserar en ny typ av förskola som är Svanenmärkt och optimerad för solcellsanvändning. Förskolekonceptet Start learning har tagits fram i samarbete med White arkitekter och presenteras i Obos hållbarhetsredovisning som släpps i dag.
På flera håll i landet finns inte tillräckligt med förskoleplatser. Den bristen, i kombination med regeringens klimatmål om att nå noll utsläpp till år 2045, innebär en utmaning för många av Sveriges kommuner. För att möta utmaningarmna har Obos i samarbete med White arkitekter arbetat fram det Svanenmärkta förskolekonceptet Start learning.
– Vår ambition har varit att hjälpa kommunerna att komma så nära koldioxidneutralitet som möjligt. Därför ville vi utveckla en förskola som garanterar en sund inomhusmiljö och samtidigt bidrar till klimatmålen, säger Daniel Öhman, chef för kommersiell projektutveckling på Obos, i ett pressmeddelande.
Svanenmärkningen innebär att förskolan granskas utifrån faktorer som energianvändning, byggprocess, ventilation, dagsljusinsläpp och byggmaterial. Obos förskolekoncept är också anpassat för förnybar energi i form av solceller. Solcellstaken kan oberoende av planlösning orienteras mot syd för att ge maximal solinstrålning.
Start learning-förskolorna byggs industriellt i Obos fabrik i småländska Myresjö och ska i huvudsak bestå av trä i både stomme och fasad. Genom denna typ av byggteknik och trä som huvudmaterial minskar utsläppen med upp till 50 procent jämfört med traditionella byggmaterial.
– Genom att bygga förskolor i trä kan vi minska klimatpåverkan i tre led. Förutom att ersätta energiintensiva byggmaterial, öppnar träet för en mer resurseffektiv byggprocess samt fungerar som en kolsänka där koldioxid binds upp under lång tid, säger Daniel Öhman.
Förskolan är utvecklad för att kunna byggas i hela Sverige, utifrån lokala förutsättningar och med fyra till åtta avdelningar beroende på kommunernas behov. Målet är att börja bygga den första förskolan under 2020.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078