23948sdkhjf

Skellefteå satsar vidare på trä

Derome blir totalentreprenör för 300 lägenheter i Skellefteå.

Magnolia Bostad och Liljewall har utvecklat det vinnande bidraget för fastigheten Skellefteå 5:1. Förslaget innefattar ca 300 lägenheter med varierad upplåtelseform i Västra Erikslid, norr om Skellefteå centrum. Det är ett hållbart bygge med fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, och en stor portion trä.

Läs också: Derome klimatdeklarerar bostäder

Projektet kommer att utformas som flerbostadshus i trä med en blandning av friliggande hus och kvarterstruktur med Derome som totalentreprenör. Visionen är att skapa ett tryggt område med stark identitet och gemenskap.

– Bostäderna byggs av hållbara och traditionella material, i huvudsak trä, vilket känns självklart då Skellefteå både har lång historisk tradition av träbyggande och antagit en träbyggnadsstrategi för staden. Vi är glada att få bidra till detta, säger Tove Svensson, ansvarig arkitekt i tävlingsskedet på Liljewall.

Stort fokus har lagts på hållbara och smarta mobilitets- och energilösningar genom miljöklassade hus, låsbara cykelparkeringar under tak och yta för bilpooler. Här planeras byggnader som producerar sin egen el genom solceller och möjligheten för de boende att tids- eller närvarostyra sin el.

Fastigheten har lagakraftvunnen detaljplan och produktionsstart beräknas under andra halvan av 2020 med beräknad inflyttning cirka ett år senare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141