23948sdkhjf

Goda testresultat för brandsäker träfärg

Ny träfärg med högsta brandskyddsklass är på väg att tas fram i ett intressant samarbetsprojekt. Nu förlängs projektet.

Svenska aerogel deltar i utvecklingen av ny semitransparent färg för utomhusbruk på trä med högsta brandskyddsklass (euroclass B). Etapp 2 startade i sept 2018 och har fortsatt visa goda resultat. Projektet förlängs nu med fyra månader till 30 aug 2020.

Svenska aerogels nanoteknik handlar om att ge material nya förbättrade funktioner genom att tillsätta Quartzene. Quartzene är ett icke brännbart material med goda isoleringsegenskaper. När det tillförs ett material, som papper, betong, trä, gips eller färg, förbättras isoleringsegenskaperna. Tekniken är högaktuell inte minst för byggbranschens strävan att bygga klimatsmart.

En transparent färg med Quartzene som nyckelingrediens för att brandskydda träbyggnader är nu under utveckling. Resultat visar att högsta brandskyddsklass uppnåtts i samtliga försök. Det kan ytterligare öka potentialen för höga träbyggnader. 

Den inledande hypotesprövningen inleddes 2017 och delfinansierades av Bioinnovation (Vinnova, Energimyndigheten och Formas). Syftet är att utveckla färg för utomhusbruk på trä, som uppnår högsta möjliga brandskyddsklass. 

I projektet deltar Svenska aerogel, Worlée-Chemie, Tyskland, Rise och Linnéuniversitet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078