23948sdkhjf

Bostadsministern besökte Skellefteå och Martinsons

I centrum för de digitala mötena stod trähus, KL-trä och uppförandet av en av världens högsta träbyggnader, Sara kulturhus.

Besöket i Skellefteå och Bygdsiljum ägde rum via videolänk på grund av coronapandemin. Per Bolund lyfte på mötet fram ökat träbyggande som en viktig del i Sveriges arbete för att nå klimatmålen. Tillsammans med kommunalrådet Evelina Fahlesson (S), kommundirektören Kristina Sundin Jonsson, Skellefteå Krafts koncernchef Joachim Nordin och kulturhuschefen Maria Ekberg Brännström diskuterades Skellefteås utveckling där hållbarhet är den gemensamma nämnaren och där Skellefteå kan fungera som en nationell spjutspets när det gäller grön omställning och hållbar stadsutveckling. 

– Det har varit ett mycket givande samtal om utvecklingen i Skellefteå och vilka behov vi kommer att ha framöver kopplat till den fortsatta starka utvecklingen. De konstruktiva samtalen på ministernivå är viktiga för att kunna berätta om det unika läge som Skellefteå står inför, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

– Hållbarhet är en väldigt viktig faktor när det gäller utvecklingen av en plats som Skellefteå. Hållbart byggande handlar givetvis om klimatet men lika viktig är den mänskliga aspekten. Vi vill bidra till ett samhälle där vi kan erbjuda människor god livsmiljö och där samtidigt vår industri och nya företagsetableringar blir en del av vår gröna omställning. Sara kulturhus blir ett slags signum för vår ambition att skapa en plats som genomsyras av hållbarhet från alla perspektiv, säger Kristina Sundin Jonsson.

Per Bolunds digitala besök innehöll också diskussioner kring träbyggande där kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) tryckte på Skellefteås långa erfarenhet inom området.

– Vi har en lång tradition av träbyggande där vi tillsammans med en rad aktörer stöttat utvecklingen och forskningen kring hållbart byggande i trä. Vi har tekniken, kunskapen och skogen runt knuten. Den ska vi fortsätta förädla och utveckla till nytta för både oss själva och omvärlden.

Daniel Wilded, produktchef på Martinsons, visade sedan bostadsministern Martinsons KL-träfabrik i Bygdsiljum, under en digital guidad tur.

– Det var en spännande dag på jobbet och riktigt kul så klart, inte minst eftersom det visar att Martinsons ses som en naturlig del av hållbar samhällsutveckling. Det blev intressanta samtal kring smart och hållbart träbyggande. Nästa gång hoppas jag att vi kan ses i verkliga livet och fortsätta vår diskussion, kommenterar Daniel Wilded. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078