23948sdkhjf

Lindbäcks vinner ramupphandling för lägenheter

Lindbäcks får bygga typhus åt allmännyttan i sex år.

Sveriges allmännytta har tidigare lanserat begreppet kombohus, ett typhus för hyresrätter. Konceptet kan ge 25 000 nya bostäder inom sex år och ökar prispressen på byggbranschen.

Nu har tre byggföretag tagit hem ett ramavtal på att få bygga kombohusen, varav ett är Lindbäcks. Avtalet gäller i sex år och omfattar en mängd lägenheter.

– Den viktigaste bostadsfrågan handlar om att få fram bostäder med hyror som människor har råd att betala. Kombohusen ger Sveriges kommuner ett verktyg att genom sina bostadsbolag bekämpa bostadskrisen, med god arkitektur, större variation och klimatnytta till pressade priser, säger Sofia Heintz på Sveriges allmännytta.

Kombohusen visar hur byggbranschen kan jobba med industrialisering och standardisering för att sänka kostnaderna, vilket i sin tur ger snabbare byggtakt och lägre hyror. Konceptet har redan provats och har på tio år resulterat i tusentals nya bostäder, ofta på platser där det annars blivit för dyrt eller krångligt att bygga nytt.

Kombohusen bygger på standardiserade modeller men det betyder inte att husen behöver se exakt likadana ut.

– Det kommer att finnas stora möjligheter för bostadsföretagen att till exempel välja olika material, färg och form för tak och fasader, säger Sofia Heintz.

Till skillnad från tidigare ramavtal blir det ingen vanlig rangordning på leverantörerna för bostadsföretag som vill beställa husen. Efterfrågan på de nya kombohusen beräknas bli så stor att flera byggentreprenörer kan leverera hus samtidigt.

Utöver Lindbäcks har JSB construction i Blekinge och polska företaget Unibep vunnit ramupphandlingen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14